Monday, March 23, 2009

Thai Green Curry


Salam...

Teringat masa first time ternampak pes Thai Green Curry ni kat Lidl dalam jar and terus beli and main buat je tak tengok resepi mana2 pun...hasilnya phooh pedas berdesing....mana taknye, I poured all the paste from the jar into the pot... sampai tak leh nak makan langsung, pedas yang amat... this time was my second time buat after ternampak kat blog zaliana. Resepi ni lebih kurang macam resepi masak lemak cili api je cume ada lain sikit dari segi rasanya... cubalah kawan2... Sedap tau.. Resepi Kari Hijau Thai ni senang je... Jom tengok macamna nak masak, sebelum tu resepi ni c/p dari blog Jurnal Rasa Thanks zaliana.

Thai Green Curry: sumber dari Brilliant Chicken Recipes
Bahan-bahan:

1 sudu besar minyak masak
2 sudu besar pes kari hijau
400 ml santan pekat - ain guna separuh je :P
600 gram ayam-potong kecil
230 gram rebung -ikutlah nak letak banyak mana pun
1 sudu besar sos ikan / nampla
6 helai daun limau purut
2 sudu teh gula melaka
1 batang serai, diketuk
2 sudu teh lada hitam yang segar
200 gram kacang panjang - tak letak takde stok
1/2 cawan daun selasih - tak letak, ganti dengan pegaga
1 1/4 cawan air
Cara-cara
1. Panaskan minyak di dalam kuali. Masukkan pes kari hijau dan kacau hingga berbau wangi.
2. Masukkan ayam dan serai, biarkan sehingga ayam empuk.
3. Kemudian masukkan air dan sebahagian dari santan. Biarkan sehingga mendidih. Kemudian, masukkan gula melaka, sos ikan, daun limau purut dan rebung.
4. Kemudian tambahkan lada hitam yang masih segar dan kacang panjang serta baki santan tadi. Kacau sekali sekala.
5. Bila sudah mendidih, keluarkan daun limau purut dan serai lalu masukkan daun selasih. Sedia dihidang.

Enjoy!

No comments: